Dagboek van een downloader

25 april 2007

Ik heb een probleem. Een typisch popjournalistenprobleem, maar toch. Dit probleem geeft wel meteen haarscherp aan hoe de platenindustrie steeds maar probeert een oplossing te vinden voor de razendsnel dalende verkoop van haar producten. En hoe machteloos zij is geworden sinds, pakweg, het begin van de eenentwintigste eeuw. Ingehaald aan alle kanten.

De deadline voor mijn vaste rubriek over popmuziek in Vrij Nederland nadert, terwijl ik voor ander werk acht dagen in het buitenland verblijf. Geen cd-speler in de buurt. Dat moet normaal geen moeilijkheden opleveren, want de cd in kwestie (Volta van Bjørk – veel goede dingen over gelezen, en dat ene nummer dat ik heb kunnen horen op het net bevestigt die indruk), zit bij de bagage en kan dus via de laptop de iPod in, zodat ik op elk gewenst moment kan luisteren.

Alleen: het lukt niet. De platenindustrie is als de dood voor illegale kopieën van hun nieuwe cd’s op het internet. Een zeer...