‘Ik roei sneller dan de stroom’

‘Ik ben erg blij met de crisis. Het is de beste die er ooit is geweest.’ Opmerkelijke woorden voor de baas van Unilever, een bedrijf dat het toch moet hebben van kooplustige consumenten. Maar Paul Polman (54) noemt het instorten van het financiële stelsel een zegen voor de wereld, en voor zijn organisatie. ‘Op 4 januari 2009, mijn eerste dag hier als CEO, riep ik mijn raad van bestuur binnen. Meteen nam ik belangrijke beslissingen. Het bevriezen van de salarissen, het terugbrengen van werkreizen, het onderhandelen over al onze contracten, het investeren in onze mensen en innovatie. Beslissingen die ik nooit zo snel had kunnen nemen als er geen crisis was geweest. Dan had iedereen gezegd: “Oh, er is een nieuwe CEO die op de zeepkist klimt en veel lawaai maakt.”‘ De wereld zat in een ‘ethische’ crisis, vindt Polman. ‘Het is heel simplistisch om het als een financieel probleem te zien. Het draaide om hebzucht. Mensen zetten hun eigen belang voor...