1. De verleiding

Ik mocht mezelf verwennen. De woonkamer moet opnieuw worden ingericht wegens chronisch ruimtegebrek. Bijna elke vierkante meter is bezet of dubbelbezet. Mijn oudste dochter (2 jaar) heeft een eigen bureautje en speelgoedkast gekregen en de jongste (8 weken) eist met haar box de resterende ruimte op. Iets moet weg. De boekenkast? De tv?

‘De piano,’ zei ik tegen mijn geliefde. ‘Daar speel je hoogstens een keer per maand op.’

‘Onbespreekbaar,’ antwoordde ze op een toon die elke tegenspraak ondenkbaar maakte.

‘De cd-kast kan weg. Ik kan alle cd’s op een harde schijf zetten. Het schijnt dat er apparaten zijn waarmee je de digitale bestanden gewoon via je stereoinstallatie kunt afspelen. De cd’s kunnen daarna weg,’ zei ik.

Een wereld vol mogelijkheden openbaarde zich. De afgelopen jaren waren alle grote aankopen vooral functioneel geweest, variërend van eettafels tot commodes. Maar nu kon ik – eindelijk – iets moois en duurs voor mijzelf kopen. En het goede nieuws was:...