Wat StoneCycling
Wie Tom van Soest, Ward Massa en Jasper Brommet

Wat zijn dit nu weer?

Ambachtelijk gebakken bakstenen van bouw- en industrieel afval in de smaken salami, nougat, caramel en mushroom. Er zitten wc-potten en tegels in verwerkt, dakpannen, en eigenlijk al wat keramisch is. De inhoud bepaalt de kleur en geeft de stenen hun zinnenprikkelende namen. Die bruine spikkeltjes in de roomwitte bakstenen, bijvoorbeeld, zijn vermalen badkamertegeltjes. Samengeperst lijkt het wel een blokje nougat. Niet om te eten, natuurlijk, maar om te bouwen. Duurzaam te bouwen, want er worden wel veel energiezuinige huizen neergezet, maar die zijn meestal niet van duurzame materialen gemaakt. StoneCycling ruimt ook lekker op, gezien de miljoenen tonnen bouwafval die in depots worden gestort. Ooit schoven we alles onder snelwegen, maar die leggen we nauwelijks meer aan in Nederland.

Hoezo ambachtelijk?

De stenen worden gebakken door het 92 jaar oude Sint Joris in het Limburgse Beesel. Daar...