Film

Dit zijn de beste films van 2016: films met een Grote Vraag

Kees Driessen
De mooiste seksscène van het jaar, volgens Kees Driessen. Beeld: Paramount Pictures/AP/HH

Niemand kan alles gezien hebben. Dus als je in 2017 op de bank zit met géén idee wat je wilt kijken: pak dit bewaarlijstje erbij met de tien (nou goed: twintig) beste films van het afgelopen jaar. Films met een Grote Vraag. Want voor Kees Driessen gaat een goede film over meer dan een personage en een verhaaltje – die gaat over ons.

Zo duidelijk als in 2015, toen George Millers uitzonderlijke actiefilm Mad Max: Fury Road de eindejaarslijstjes domineerde, was de winnaar dit keer niet (al ben ik niet de enige met deze nummer één). En ook een film met het onvermijdelijke kaliber van de nummer twee van 2015, de Holocaust-film Son of Saul, zat er in 2016 niet tussen.

Maar dat wil niet zeggen dat 2016 een slecht jaar was. Zeker niet. Er waren veel goede films die elkaar niet veel ontliepen. Maar de lol van dit soort lijstjes is natuurlijk dat je moet kiezen – ik hekel de lafheid van jury’s die gedeelde prijzen uitreiken. Daarom worden hier voor u opnieuw appels gekeurd, met...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials