Reportage

‘Nooit heb ik onderzocht of er een gezonde bonusstructuur was bij de bank. Dat had ik achteraf gezien wel moeten doen.’ Ingrid Kromheer is hoofd Compliance bij ABN AMRO. Aan haar de niet eenvoudige klus het gedrag van de bankiers in goede banen te leiden. ‘Wij noemen onszelf de hoeder van de integriteit,’ zegt ze over haar afdeling van honderd man. De afgelopen jaren probeerden ze met talloze praatsessies een nieuwe cultuur te creëren. Integer handelen moest in het DNA van de bank gaan zitten. ‘En zie nu het resultaat,’ zegt Kromheer met een gezonde dosis zelfspot. ‘Dat geeft me in ieder geval het gevoel van “goh, dat had ik beter kunnen doen.”‘ Want, weet ze als geen ander, als het zo misgaat, moet je eerst je eigen rol onder de loep nemen. ‘Zo sta ik in het leven. Ik vind dat je altijd in de spiegel moet kijken. Verandering begint bij jezelf.’

En verandering moest er komen. Weg met de graaizucht en de exorbitante bonuscultuur in het bankwezen, klonk het vorig jaar...