Interview

1. De pen is heiliger dan het zwaard

‘Dit is een uitspraak van Mohammed, die ik tegenkwam toen ik begon aan Zoeken naar Mohammed, de eerste van mijn vijf voorstellingen over de islam. Voor mij betekent het: de fantasie, de fictie, is belangrijker dan oorlog voeren over de realiteit, over wat ons van elkaar doet verschillen – onze religie, onze sekse. Het zwaard zegt: het ís zo! En als je dat niet inziet, dan dood ik jou! De pen zegt: jij vindt dat het zo is, maar je kan het misschien ook anders zien. Kijk maar: als ik het zó opschrijf, dan klinkt het alweer heel anders. Het past mij als persoon, bij het theater dat ik maak, en ook bij Pax Islamica. De schrijvers van het vijfluik hebben mij als aanleiding gebruikt om hun pen te laten spreken over de heersende argwaan jegens de islam, en ze hebben daarbij echt het debat gezocht, ook met mij.’

2. Alles uit liefde en niet uit angst

‘Toen ik begon met mijn voorstellingen over de islam, heb ik met Frascati afgesproken dat de...