Interview

1. Geef angst geen ruimte

‘Volgens mijn moeder ben ik nooit ergens bang voor geweest. Op mijn tweede wilde ik al van de hoogste glijbaan af en zei ik: ik duft wel. Dat onverschrokkene zit in mijn genen, mijn vader was precies zo. Dat ik uit een heel veilig nest kom helpt ook. Mijn ouders, domineeskinderen uit gelukkige gezinnen, waren tot mijn vaders dood een verliefd stel. Door dit stevige fundament kon ik het avontuur aan. Ik trok alleen naar Italië, hield praatjes voor publiek en acteerde in het theater. Ik ging alleen de achterbuurt van Napels in. Bang voor de dood ben ik niet, al heb ik wel een tijdje extreme dwanggedachtes gehad toen mijn vader ziek was: ik móét nu drie pagina’s terugbladeren in de krant anders gaat papa dood. Toen ik later hetzelfde met mijn moeder dreigde te doen, heb ik mezelf dat verboden. Ik geef angst geen ruimte.’

2. Maak een plan, maar durf ervan af te wijken

‘Ik laat me niet meedeinen op de golven van het leven, want zonder voornemens...