Interview

1. Dus niet brommen

‘Ik denk veel na over taal en kan er niet tegen als mensen anderen buitensluiten. Maar sinds de publicatie van mijn boek trek ik ook types aan die taal gebruiken om anderen uit te sluiten. Mensen die zich doodergeren aan taaluitingen van anderen en in mij – ten onrechte – een medestander zien. Laatst had ik een onaangenaam gesprek met een man die zich ergerde aan mensen die “overnieuw” zeggen. Wat zegt dat eigenlijk over jou, dacht ik toen. Ik vind: als mens heb je de verplichting na te gaan waarom je je ergert. Die man wilde uitdragen: ik weet hoe het hoort, ten koste van anderen. En daar erger ik me weer aan. Dat komt denk ik doordat ik niet uit een geslacht van hoogopgeleiden kom. Mijn oma kwam als dienstmeisje uit Oostenrijk naar Nederland en hield een Duits accent, mijn opa was timmerman/haringverkoper en zei brommert in plaats van brommer. Wees kritisch naar jezelf en onderzoek wat de oorzaak van irrationele irritatie is. Ik houd niet van gezeur,...