Interview

1. Treed mensen tegemoet met een open vizier

‘Een documentairemaker drijft op nieuwsgierigheid, maar voordat het mijn vak werd, was ik al zo. Zonder vooroordelen nieuwsgierig zijn, voor mij is dat de basis voor een fijn leven. En voor mijn werk levert dat veel op. Ik heb niks met televisie waarbij mensen meteen in een hoek worden gedreven. Als interviewer zal ik ook nooit zeggen: “jij deugt niet”, want ik denk dat er in de grond helemaal geen slechte mensen zijn. Er zijn alleen maar mensen die andere keuzes maken dan jij. Mijn serie Welkom in Nederland gaat over autochtone Nederlanders die nieuwsgierig zijn naar hun allochtone buren of naar de bewoners van een asielzoekerscentrum en die contact maken met een wereld waarin ze zelf niet zijn opgegroeid. Natuurlijk gaat dat wel eens mis, maar de poging is al meer waard dan niks doen.’

2. Omring jezelf met de juiste mensen

‘Voor mijn werk houdt dat in dat je niet moet denken dat jij alles het beste kan. Mijn bedrijf heet niet...