Interview

1. Houd de regie in handen

‘Ik groeide op met mijn moeder, oma en oom in Casablanca en leerde dat je over je eigen geluk gaat, los van het collectief waarin je leeft. In Casablanca zag ik de voordelen van samen leven. Je klopte bij je buren aan voor een bosje munt en paste op elkaars kinderen. Toen ik op mijn vijftiende naar Rotterdam verhuisde, betekende het vooral sociale controle. Op een terrasje zitten met mijn moeder was al reden tot roddel. Toch deden we het. Ik kom uit een familie van sterke vrouwen. Mijn oma scheidde van de man aan wie ze uitgehuwelijkt was en met wie ze vijf kinderen had omdat ze niet van hem hield. Schande, vond men, hij was toch lief voor haar? Ze vertrok hoogzwanger met haar kinderen en werkte als vroedvrouw. Mijn moeder was naaister en dat was maar goed ook, want mijn vader verspilde al zijn geld aan drank en vrouwen. Hij was de klassieke gastarbeider die eens per jaar terugkwam met cadeautjes. Mijn moeder heeft me ingeprent nooit afhankelijk...