Schrijftips van Wytske Versteeg: ‘Als ik schrijf, weet ik nooit waar ik naar toe ga, liever luister ik naar wat er komt, volg het verhaal zoals het zich aandient.’

Jaren geleden vertelde iemand mij over een opleiding om clown te worden. Ik vind clowns angstaanjagend en begrijp niet waarom iemand er een zou willen worden, toch heb ik het verhaal altijd onthouden. Tijdens de eerste les waren alle leerlingen volledig geschminkt, ze droegen te grote schoenen en een clownspak, een rode neus op hun gezicht. Gedurende de cursus verdwenen al die attributen een voor een, en pas tijdens de allerlaatste les stonden de leerlingen als zichzelf voor het publiek. Er is niets engers dan op het podium te staan en niet te spelen, niets engers dan zo naakt te zijn.

Schrijftips zijn als de attributen van de clown: een truc, een kunstje om op gang te komen. Er is niets mis met trucs, niet in het begin. De oude schilderijen die we zo bewonderen, zitten er vol mee, schildershandboeken specificeerden...