Interview Luc Deflo

‘De scheiding tussen literatuur en spannende boeken is volgens mij kunstmatig. Een thriller biedt wel een extraatje: het element spanning, als dat er al inzit. Ha! Voor mij zijn er alleen goede en slechte boeken. Een goed boek moet de lezer boeien, emoties oproepen. Als lezer geef ik een schrijver vijftig bladzijden respijt, daarna is mijn geduld op. Literaire of andere navelstaarderij gaat bij mij subiet de prullenmand in. Maakt niet uit welke naam er op de cover prijkt.

In Nederland zijn thrillers een randverschijnsel. Ik heb me laten influisteren dat het gros van de Nederlandse thrillerauteurs amper aan 3000 verkochte exemplaren komt en een topper als René Appel tot net 10.000. Dat is peanuts vergeleken bij de Vlaamse markt, waar toppers 20 à 40.000 exemplaren slijten, terwijl Vlaanderen slechts zes miljoen potentiële kopers biedt. Dat komt, denk ik, doordat Nederlanders de thriller niet au sérieux nemen. In België is het net omgekeerd; ander land,...