Geen korset, maar ook geen blote buik

23-05-2009
Door Kristien Hemmerechts

Ze was een uitzonderlijk sterke en ambitieuze vrouw. Ze bestreed het korset, maar een vrouw moest van haar wel een stijlvolle dame zijn. Haar amoureuze leven leende zich voor een weliswaar eenzijdige, maar niettemin onderhoudende film.

Als kind leek volwassen worden me het ergste wat je kon overkomen. Sindsdien weet ik dat daar een term voor bestaat. Ik leed aan een Peter Pan-complex. In mijn geval was dat het directe gevolg van de permanenten en mises en plis (watergolf) waarmee ik volwassen vrouwen in mijn buurt zag rondlopen, én van het korset of de gaine waarvan ik wist dat mijn oma en mijn moeder ze onder hun kleren droegen. Voor ze in bed stapten ging die uit, maar in de plaats kwamen de bigoudis (krulspelden) waarover een netje werd gespannen. De gaine, waarin geen baleinen zaten, betekende een belangrijke stap richting grotere bewegingsvrijheid. Er bestond ook een gaine culotte, waar een korte...