Chris de Stoop zocht dertig jaar jaar naar verhalen, om ten slotte zijn mooiste en meest tragische onderwerp heel dicht bij huis te vinden, precies op de plaats die hij ooit was ontvlucht. Nu is hij ‘de boer die het licht moet uitdoen’ in de boerderij van zijn ouders. 

‘Zoals een arbeider naar de fabriek ga ik ’s ochtends naar de boerderij. Elke dag weer, tenzij ik weg moet voor andere verplichtingen. En ’s avonds ben ik terug thuis.’ Vandaag zijn ze er, die andere verplichtingen, en dus zijn we niet op de zo’n 250 jaar oude boerderij in Sint-Gillis-Waas. Daar is boerenzoon Chris de Stoop opgegroeid en daar schreef hij aan Dit is mijn hof, zijn verslag van de ondergang van de boerenstand aan de Belgische kant van Zeeuws-Vlaanderen. ‘Ik ontvang er liever niet te veel bezoek, omdat het toch de plek blijft waar mijn broer gestorven is.’

We zijn dus in Wommelgem, nog dichter bij Antwerpen, waar het woonhuis is van De Stoop – de journalist die zich ex-reporter...