Tijd van leven

Staat de tijd voor u wel eens stil?

‘Dat is nu juist wat de tijd nooit doet. Op 1 november overleed mijn moeder. Ik was een week daarvoor bij haar ingetrokken. Ik dacht dat ik de dood zou zien, maar ik zag de tijd, en niets is zo ondramatisch. De dood is gewoon een seconde waar je langs glijdt. En eenmaal dood blijft een mens, net als in het leven, onderhevig aan verandering. Als ik ook vierennegentig wordt, of iets in die richting, dan staan me nog een hoop veranderingen te wachten.’

Wat vindt u zonde van uw tijd?

‘Mijn moeder heeft zich de laatste twintig jaar veel zorgen gemaakt over haar dood. Mij leek dat verspilling van energie. Ik nam me voor me minder zorgen te maken, over wat dan ook. Je moet wel waakzaam blijven, maar dat is iets anders dan angstig. Toen ik jong was, beantwoordde ik elke angst met roekeloosheid. Dat hoeft niet meer. Behoedzaamheid heeft me, in de tijd die ik nog heb, waarschijnlijk meer te bieden.’

Voor welk boek wilt u nu eindelijk eens...