Joakim Zander

In De zwemmer kruisen de grillige paden van een Amerikaanse spion, een Zweedse Europarlementariër in Brussel en een jonge professor van Arabisch-Zweedse komaf elkaar. Het debuut van de Zweedse auteur Joakim Zander (1975) is zo’n succes dat hij zijn baan als jurist inmiddels heeft verruild voor het fulltime schrijverschap.

Waar deed u uw internationale inspiratie op?

‘Op mijn vijftiende verhuisden we van naar Damascus, waar mijn vader voor de VN werkte. Het was alsof ik in een orientaals sprookje stapte. Op school was ik de enige Scandinaviër tussen de kinderen uit rijke Syrische families. Toen de eerste Golfoorlog uitbrak, kwamen er prinsjes uit Koeweit in mijn klas die door chauffeurs en bewakers werden gebracht; crazy stuff. Ik liep gewoon, zoals elke Europeaan. Een vriendje stond erop dat ik me door zijn chauffeur thuis zou laten afzetten; dat vond ik belachelijk, ik woonde aan de overkant van het park. Als outsider was het een enorm moeilijk én...