De veelgeprezen tv-serie De Oorlog begon met een beetje shock and awe. Op 24 oktober, daags voor de eerste uitzending, schreef eindredacteur Ad van Liempt in NRC Handelsblad dat het Duitse bombardement op Rotterdam aan het begin van de oorlog géén terreurbombardement was: ‘Als de historische feiten je in de richting van een bepaalde gevolgtrekking sturen, dan moet je daar niet voor terugschrikken. Rotterdam werd actief verdedigd door het Nederlandse leger. Volgens het oorlogsrecht gaf dat de Duitsers het recht de stad te bombarderen.’ Eigenlijk schrok ik dus wel van die opvatting. Moest ik mijn mening over Guernica nu ook herzien? Coventry? Dresden?

Ik kon mij niet voorstellen dat het verdedigen van een stad, slachtoffer van onuitgelokte agressie tegen een neutraal land, mocht worden uitgelegd als een licentie aan de agressor om tot een massabombardement over te gaan. De logic of consequence – dat je een aanvaller vooraf beleefd moet informeren dat je je bevolkingscentra niét...