Kookboeken / Letters die lekker maken

Of ze ook een boek heeft over koken met Belgisch bier. Zomaar een vraag van zomaar een klant. Jonah Freud doorzoekt haar kasten en trekt een aantal banden tevoorschijn. Ja, er is een boek over koken met bier, maar specifiek Belgisch bier? ‘Wellicht kun je meer met een algemeen boek over de Belgische keuken.’

Het is druk in de knusse Kookboekhandel aan de Amsterdamse Haarlemmerdijk. De pijpenla ademt rustieke sferen: veel hout, een grote eettafel vol massieve kookboeken, uitpuilende kasten. Freud, die ook zelf kookboeken publiceert en culinair journalist is, nam de zaak in 1989 over van Johannes van Dam. ‘Al die tijd,’ zegt ze, ‘zijn kookboeken een groeimarkt gebleven. Crisis of geen crisis.’

De cijfers onderstrepen het: kookboeken onttrekken zich aan de malaise in de boekenbranche. Terwijl overal de omzet terugloopt en grote ketens in doodsnood verkeren, verdubbelde het marktaandeel van culinaire uitgaven in vijf jaar tijd van drie naar bijna...