Het eten van vlees wordt ongewoon. Het recht van dieren op welzijn is in korte tijd voor veel mensen een nieuw moreel ijkpunt geworden. En wie daar niet zo mee zit, kan tenminste de gevolgen van zijn eetgewoonten voor het milieu onder ogen zien. Je kunt nog beter in een oude, walmende benzineslurper rijden dan biefstuk eten.

Na de Viswijzer is deze week ook de Vleeswijzer gepubliceerd. Het levert weer nieuwe dilemma’s op. Zo heeft de kip een ellendig bestaan, maar geeft zij weinig milieuoverlast. En het biologische rund mag dan fijn in de klaverwei staan, hij laat wel een hele hoop methaan achter. Wie beide zaken in balans wil brengen en niet alleen maar quorn, tofu of vegaburgers wil verteren, kan nog aardig uit de voeten met gehakt, omdat het een bijproduct is van melkkoeien.

De schrijver Jonathan Safran Foer kent deze dilemma’s niet. Hij is vegetariër, punt. Over zijn beweegredenen heeft hij het boek Dieren eten geschreven. In een interview zegt hij dat hij de lezers...