Economie

Bankiers graaien graag!

Carolina Lo Galbo
Foto: Nick Wright/REX/HH

Bankiers zijn bovengemiddeld hebzuchtig. Vooroordeel? Cliché? Heus niet, want het blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek.

Wat Nederlanders al jaren denken wordt nu bevestigd door het Nationaal Salaris Onderzoek. Dat onderzocht voor het eerst in hoeverre hebzucht mensen motiveert. Bankiers bleken bovengemiddeld hebzuchtig. Eindelijk geven die bankiers hun gelddorst toe in een weldadige coming-out.

Wat bleek? Bankiers werden oneerlijker als ze  werden herinnerd aan hun beroep als bankmedewerker.

De vraag blijft: zit dat in de aard van het beestje of maakt de bankcultuur zo hebberig? In zijn bestseller Dit kan niet waar zijn rekent Joris Luyendijk af met de populaire stelling dat bankiers allemaal graaiers zijn, uitsluitend uit op eigen gewin. Bankiers zijn ‘a-moreel’, maakte zijn antropologische veldwerk in The City hem vooral duidelijk: discussies over goed en kwaad vinden er totaal niet plaats. Maar immoreel zijn ze volgens hem niet. Luyendijk concludeert dat...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials