Bankiers graaien graag!

Carolina Lo Galbo
Foto: Nick Wright/REX/HH

Bankiers zijn bovengemiddeld hebzuchtig. Vooroordeel? Cliché? Heus niet, want het blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek.

Wat Nederlanders al jaren denken wordt nu bevestigd door het Nationaal Salaris Onderzoek. Dat onderzocht voor het eerst in hoeverre hebzucht mensen motiveert. Bankiers bleken bovengemiddeld hebzuchtig. Eindelijk geven die bankiers hun gelddorst toe in een weldadige coming-out.

Wat bleek? Bankiers werden oneerlijker als ze  werden herinnerd aan hun beroep als bankmedewerker.

De vraag blijft: zit dat in de aard van het beestje of maakt de bankcultuur zo hebberig? In zijn bestseller Dit kan niet waar zijn rekent Joris Luyendijk af met de populaire stelling dat bankiers allemaal graaiers zijn, uitsluitend uit op eigen gewin. Bankiers zijn ‘a-moreel’, maakte zijn antropologische veldwerk in The City hem vooral duidelijk: discussies over goed en kwaad vinden er totaal niet plaats. Maar immoreel zijn ze volgens hem niet. Luyendijk concludeert dat bankiers over het algemeen ‘gewone mensen’ zijn. Hun drijfveer is niet hebzucht maar geldingsdrang, status. Hij richt zijn kritiek vooral op het ondeugdelijke banksysteem waarin bankiers worden geprikkeld om gigantische risico’s te nemen om zo veel mogelijk winst te behalen; ze worden de verkeerde kant op gestuurd. Luyendijks pleidooi: het DNA van de bank moet veranderen. Met het ontslaan van hebzuchtige bankiers is het probleem niet opgelost.

De conclusie van Zwitsers onderzoek in Nature sluit aan bij zijn bevindingen: een bankcultuur die financieel gewin voorop stelt voedt hebzucht en oneerlijkheid. Proefpersonen, waaronder bankiers, kregen konden in een spelletje meer geld winnen als ze vals speelden. Wat bleek? Bankiers werden oneerlijker als ze  werden herinnerd aan hun beroep als bankmedewerker. Dachten ze meer aan hun rol in het dagelijks leven, als privépersoon, dan vertoonden ze minder oneerlijk gedrag.

Schelden op bankiers is lekker, maar de bankwereld verander je er niet mee. Laten we ze voorzichtig eens privé aanspreken.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.