Interview Gerard Spong

‘Natúúrlijk kan ik Geert Wilders bijstaan in een proces als dit,’ zegt Gerard Spong. ‘Stel: Bram Moszkowicz had aangifte gedaan tegen de PVV-leider wegens haatzaaien. Als Wilders mij daarop had verzocht om hem te verdedigen, had ik volmondig ja gezegd. Ik zou niet weten waarom niet.’

Maar uitgerekend u nam het initiatief om Wilders te laten vervolgen wegens haatzaaien. Hoe kunt u dit nu zeggen?

‘Alles wat het Wetboek van Strafrecht te bieden heeft, bied ik. In beginsel aan iedereen.’

Het is aan dit soort uitspraken te danken dat Gerard Spong (Paramaribo, 1946) de reputatie heeft van een pragmaticus. Voor wie niet beter weet, lijkt het dat hij maar één ding belangrijk vindt: de schoorsteen van de BV Spong Advocaten moet roken. Zijn optreden als topjurist beperkt hij niet tot de rechtszaal. Hij geeft gastcolleges en treedt op voor de Speakers Academy in de categorie €€€€. Daarnaast is Spong als BN’er een geziene talkshowgast. Zijn optreden in NOVA...