Vanavond is de Israëlische journalist Ari Shavit te gast in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Sjifra Herschberg sprak hem in april. Shavit legt de kern van het Israël-Palestina conflict bij het verjagen van Palestijnen in 1948. ‘Het wachten is op een volgende generatie die het falen van de mijne rechtzet.’

‘Dit boek is mijn persoonlijke verhaal, een zoektocht. Het is een boek dat ik al heel lang wilde schrijven, in mijn hoofd was ik er al twintig jaar mee bezig. Ook al zijn er boekenkasten vol geschreven over Israël en het conflict, ik dacht dat ik toch iets toe te voegen had. Het is mijn reis.

Aan het woord is Ari Shavit (1957), auteur van Mijn beloofde land, de triomf en tragedie van Israël, dat eind vorig jaar verscheen en een enorm succes is. Thomas Friedman beval het in The New York Times Obama en Netanjahoe ter lezing aan. The Economist riep het uit tot een van de beste boeken van 2013. In Mijn beloofde land schetst Sha­vit individuele portretten tegen de...