Je komt het toeristische centrum van Athene heel moeilijk uit, ondervond Simone van Saarloos. Niet omdat je dat niet wilt, maar omdat men verwacht dat je dat niet wilt.

Ik wil naar het City Plaza hotel. De taxichauffeur gebaart me in te stappen. We maken een hete rit door de straten van Athene. Wanneer hij aan de voet van de Akropolis parkeert, blijkt hij een andere locatie in gedachten te hebben dan ik voor ogen had.

Even denk ik dat het aan mijn uitspraak ligt. Beschaamd probeer ik de straatnaam anders uit te spreken. Eigenlijk weiger ik me te excuseren voor een verschil in accent, sinds ik de bizarre ‘Sophie zegt sorry’ brief las, waarin de organisatie die professor Sophie Oluwole naar Nederland uitnodigde zich verontschuldigt voor haar ‘ingewikkelde’ accent. De organisatie betreurt dat de avond niet verliep zoals zij het zich had voorgesteld. Oluwole sprak bijvoorbeeld over het koloniale verleden in plaats van simpele zelfhulplessen te delen als een ‘oude wijze’...