Hoe denkt Sander Bais?

In deze serie is nog geen harde wetenschapper aan het woord geweest…

‘Alsof daar een canoniek denkpatroon bij past! Ik ben een zoeker; ik ben altijd bezig met datgene wat ik niet begrijp. Ik moet dus gissen, associatief te werk gaan. Een goede universiteit is de universiteit waar ze de beste problemen hebben. Waar ze de problemen kennen – en die bewaren. Het formuleren van problemen is al de helft van mijn werk. Er zijn vragen die op de rand zitten van wat je kunt begrijpen, en dat is voor wetenschap het interessante gebied. Aan de rand van het bekende nieuwe deuren openzetten is altijd heel delicaat; je moet heel goed weten wat er ongeveer is, waar zich dat bevindt en waar de mogelijkheden zitten om werkelijk verder te komen. Zorgen dat je niet tegen een muur te pletter loopt – dat doe ik natuurlijk ook regelmatig, maar je moet die openingen weten te vinden. Soms hoef je maar door een heel klein gaatje te kruipen en een heel nieuwe wereld opent zich...