Hoe denkt Jaap van Heerden?

Wat voor soort denken doet u voor uw plezier?

‘Het leukst vind ik het om een logisch perfect betoog te lezen. Daar raak ik een beetje opgewonden van. In een roes. Voordat ik de pagina omsla, denk ik, o, nu komt er nog een argument – en het klopt helemaal. Maar ik vind ook gewoon aan een probleem werken wel een prettige bezigheid. Gek genoeg heb ik er ook wel plezier in om te proberen om iemand te weerleggen – dat zal wel een klein sadistisch genoegen zijn. Maar waar ik een hekel aan heb, is esoterisch of obscurantistisch denken à la Carl Gustav Jung. Dat grijpt mij naar de keel, zo erg vind ik het – in godsnaam, laat dit aan mij voorbijgaan!’

En schaken, sudoku’s?

‘Dat vind ik inhoudsloos. Zo met zijn tweeën en dat spelletjesachtige… Ik ben helemaal geen spelletjesmens. Wel ben ik een tijdje verslaafd geweest aan het cryptogram. Ik begon ze te doorzien, hoe je moest denken. Ik probeerde ze op te lossen voordat de eierwekker afliep. Ook...