Het hart van de Nederlandse kerstervaring bevond zich dit weekend in het Utrechtse Spoorwegmuseum, waar Albert Heijn zijn eerste Allerhande Kerstfestival organiseerde.

Ik ging erheen omdat ik vorig jaar voor Vrij Nederland had meegekeken bij het maken van het Allerhande-kerstnummer (waaruit half Nederland een gerecht eet op zijn kerstdiner) en ik sindsdien de quinoa-bonensalade van de AH To Go met veel smaak consumeer: ik weet hoe goed over dit soort zaken is nagedacht.

Het festival was opgezet als de Amsterdamse Foodhallen, maar dan op een huishoudbeursmanier en met een behendig gefabriceerd ouderwets kerstsfeertje (kerstboom, -man, -elf; een piano). Een Efteling-kerstmarkt-boodschappenbelevenis, waarbij de belangrijkste producten uit de schappen waren opgeblazen tot een stand. Een beetje uncanny wel, net als de man met het draaiorgel die in een poging er Dickensiaans uit te zien zijn neus en wangen iets te rood had geschminkt.

Je nam het pad van het voorgerecht om bij het...