Nederlands debuut

In de debuutroman ‘Julien’ van Owen Donkers (1977) zegt de hoofdpersoon Julien: ‘Ik wist dat een fastfoodcarrière, hoe voorspoedig die van mij ook verliep, uiteindelijk toch niet mijn ding zou zijn. Niet wat ik echt wilde, niet wat ik moest blijven doen. Ik, ik moest aan de poëzie.’ Een hilarische uitspraak, je weet als lezer niet altijd of het de auteur ernst is of dat hij je in de maling neemt.

Julien vertrekt naar Amerika waar zijn vrouw Simone gaat promoveren. Hij vindt een baantje in een miserabele pizzatent van ene Joe die alleen illegalen in dienst heeft en er geen been in ziet pizzapunten van twee dagen geleden na enige massage opnieuw te serveren. Simone is niet meer dan de aanleiding van zijn verblijf in Amerika: ze is een schim die alleen tot leven komt om Julien aan te moedigen als hij weer een afwijzing krijgt van een Nederlandse uitgever.

Het leven van Julien schommelt tussen zijn illegale collega’s en zijn obsessieve verlangen tenminste één...