WieleestWat(niet)

wie: Nebahat Albayrak

wat: De welwillenden van Jonathan Littell

nu: op pagina 219

Staatssecretaris Nebahat Albayrak heeft een levendige fantasie. Dat is een voor- en een nadeel, vindt ze. Nadeel is dat ze een boek als De welwillenden van Jonathan Littell niet uit kan lezen. ‘Ik lees geen letters maar beelden. In het boek van Littell worden misdaden beschreven die ik niet op mijn netvlies wil hebben. Bij sommige scènes kon ik de geur van bloed en uitwerpselen bijna ruiken.’

Wanneer Albayrak fantasy-boeken – er kunnen haar niet genoeg trollen en elfen rondlopen in een verhaal – leest, is ze juist blij met haar onstuimige verbeeldingskracht. Op de middelbare school was ze verslingerd aan Tolkiens The Lord of the Rings. ‘Omdat ik me zo’n duidelijke voorstelling kan maken van boeken, zijn boekverfilmingen voor mij meestal een ramp, maar bij The Lord of the Rings was de film precies zoals ik me het boek had voorgesteld. De binnenkant van de grotten: exact zoals ik het...