If life is not as you like it, like it as it is. Deze oude wijsheid heeft jaren boven mijn bureau gehangen. Leer te accepteren, dat maakt het leven beter. Het is hetzelfde principe dat aan duizenden psychologische adviezen, zelfhulpboeken en religieuze richtlijnen ten grondslag ligt. Wees dankbaar voor wat je hebt.

Maar geldt dat ook voor vet? Waar staat gewicht in deze levenswijsheid? Ik ben zeker tien kilo te zwaar en daar kan ik op zich wat aan doen. Ik kan het ook accepteren. Tien kilo te zwaar, jammer dan. Ik geniet van eten en drinken, ik hou niet van sport, misschien past dit gewicht wel bij me. Maar wat als het om twintig kilo gaat? Of dertig? Waar ligt de balans?

Om daarachter te komen heb ik de afgelopen weken overal advies gezocht. Bij vrienden, professoren, in boeken en damesbladen. Moet je jezelf accepteren zoals je bent? Of jezelf veranderen zodat je lichaam dat ook doet?

Maat 44

Loop een boekwinkel binnen en de universele worsteling ligt voor je neus. Het ene na het...