De 'bezorgde moeders' zijn de druppel: weg met complotdenkers in talkshows!

Aafke Romeijn
Blazende 'bezorgde moeders'. Beeld: Pauw, Uitzending Gemist.

Aan tafel bij Jeroen Pauw zaten drie ‘bezorgde moeders’ tegenover een kinderarts. Dit ‘debat’ over vaccinatie was geen debat, concludeert Aafke Romeijn. Met zulke complotdenkers kún je niet debatteren.

‘Bezorgde ouders’, zo noemde Jeroen Pauw de twee moeders en vader die gisteravond bij hem aanschoven om te vertellen waarom ze hun kinderen niet (meer) lieten vaccineren. Als tegenstander in het debat was een kinderarts uitgenodigd. Ik kan wel ongeveer beredeneren wat de redactie gedacht moet hebben: zo’n kinderarts komt met gedegen argumenten, dat moet voor onervaren talkshowgasten nogal intimiderend zijn, dus laten we niet één niet-vaccinerende moeder uitnodigen, maar drie, dan voelen ze zich nog enigszins gesterkt. Nou, dat was niet nodig geweest. De twee moeders luisteren niet naar de vraag die Jeroen Pauw stelt, maar beginnen meteen te blazen. Het is ronduit be-la-che-lijk dat we ziektes ‘die al lang niet meer bestaan’ opkweken en moedwillig in gezonde baby’s spuiten....

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials