Kijktip

‘Ze gunnen ons gewoon geen kinderen!’

Eveline Rethmeier
Still uit 'Moederliefde', NTR.

Vanavond op NPO2: de documentaire Moederliefde. Mirjam Bartelsman maakte een vervolg op de Zembla-uitzending van twintig jaar geleden over Bertus en Yvonne Stomphorst, een verstandelijk beperkt stel met toendertijd een enorme kinderwens. Twintig jaar later zijn alle vijf de kinderen uit huis geplaatst en verloopt het contact tussen de generaties moeizaam.

‘We gaan net zo lang door tot we er wel een mogen houden!’, riep Bertus Stomphorst nadat twintig jaar geleden hun vijfde kind uit huis werd geplaatst. De rechter kwam keer op keer tot de conclusie dat het stel niet in staat was voor hun kinderen te zorgen. ‘Ze gunnen ons gewoon geen kinderen!’, roept moeder Yvonne als ze na de rechtszaak afscheid moet nemen van de vierjarige Cynthia. Dat Yvonne en Bertus zwakbegaafd zijn, behoeft geen voice-over. Ze praten gebrekkig en kunnen met moeite voor zichzelf zorgen. De huisarts adviseerde het stel destijds met klem niet aan kinderen te beginnen en voor sterilisatie te...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials