Een zware verkiezingsnederlaag, een kritisch evaluatierapport, en in de peilingen voorbijgestreefd door de SP: de PvdA heeft een groot probleem. Volgens partijleider en minister van Financiën Wouter Bos moet de partij haar verhaal over solidariteit weer sterker aanzetten. Niet uit weerzin tegen het individualisme, maar juist om vrijheid te scheppen. ‘We moeten durven moraliseren.’

Dit antwoordt Wouter Bos op de vraag hoe het met hem is, na de verkiezingsnederlaag van 22 november 2006 en het vervlogen perspectief op het premierschap: ‘Het was mijn hoogst eigen annus horribilis. Ik heb gefaald. Toch is mijn wereld niet ingestort. Als geen ander was ik erop voorbereid dat dit kon gebeuren. Ik heb altijd op een licht onthechte manier in de politiek gestaan. Ik kom uit een andere wereld, uit een andere baan, en weet dat ik niet noodzakelijkerwijze mijn hele leven politicus hoef te zijn. Dat maakt het gemakkelijker te relativeren. En ik heb, meteen na de nederlaag, met de...