De Grote Vraag | Vrij Nederland januari 2018

Welk taboe is nog niet doorbroken?

Lou-Anna Druyvesteyn
Illustraties Tammo Schuringa

Wie denkt dat taboes niet meer bestaan, zie hieronder.

Beatrijs Ritsema, journalist

Seks van volwassenen met tieners. Homoseksualiteit is verdwenen uit de taboesfeer, maar seks van volwassenen met tieners, eeuwenlang volstrekt gangbaar, is gecriminaliseerd. Er blijft wel verschil tussen een taboe bespreken en er een schenden. Seksuele mores vormen van oudsher een gebied met veel verboden die toch ook aan mode onderhevig zijn. Onder invloed van de #MeToo-beweging voorzie ik een forse toename van seksgerelateerde taboes – om verlekkerd te bespreken. Want als met het doorbreken van taboes de bespreekbaarheid ervan wordt bedoeld, kan ik geen fenomeen bedenken dat zo onzegbaar affreus is dat iedereen het doodzwijgt. Vooralsnog staat het vrije woord fier overeind.’

Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, Radboud Universiteit Nijmegen

Mensen met dieren vergelijken. Denk aan de gezondheidszorg en euthanasie. Vroeger, in nomadische samenlevingen, werden “de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials