Vrij Nederland januari 2018

Jeroen Dijsselbloem: ‘We zijn te veel als ingenieurs te werk gegaan’

Thijs Broer
Jeroen Dijsselbloem in zijn tuin. Fotografie: Jeroen Hofman.
Jeroen Dijsselbloem neemt afscheid van de Haagse politiek, en binnenkort ook van de Eurogroep. Een gesprek over de zegeningen van rommelen in de tuin, zijn vriendschap met Diederik Samsom, zijn botsingen met Yanis Varoufakis en de nederlaag van de PvdA. ‘Toen ik als Kamerlid begon was de PvdA het contact met de samenleving kwijt, en nu wéér. Dat is de tragiek van mijn generatie.’

Vanaf de Wageningse Berg kan je het huis van Jeroen Dijsselbloem al zien liggen, ver weg in de uiterwaarden. Een slingerend weggetje door de weilanden leidt naar de terp waar ooit een steenfabriek stond. Alleen de bedrijfswoning is er nog, eenzaam in het lage land. De deur zwaait open en daar staat de oud-minister en vertrekkend voorzitter van de Eurogroep, gehuld in spijkerbroek en schipperstrui, op afgetrapte roze crocs. Zijn partner Gerda is er ook. In de hal laten ze luchtfoto’s zien van het huis, omgeven door een eindeloze watervlakte. ‘Toen we hier net woonden, kwam het water in de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials