Reportage / Het keurslijf van eko-keur

Het is een korte wandeling om de boomgaard van Bart Pijnenburg bij het Gelderse Herwijnen: zijn bedrijfje beslaat krap een hectare. Het gras staat hoog tussen de fruitbomen. Het barst er van de kruipende en vliegende beestjes. Die hebben hier geen gifspuit te vrezen. Bart Pijnenburg teelt zijn appels, peren en pruimen biologisch-dynamisch. Zeg maar biologisch met een schepje er bovenop. ‘Dynamisch’ betekent: vanuit een antroposofisch wereldbeeld waarin de samenhang tussen mensen, dieren, planten en de aarde centraal staat.

Op dit moment heeft Pijnenburg alledaagsere zaken aan zijn hoofd: hij moet appelsap maken voor de bezoekers van de open dag. Die wordt jaarlijks georganiseerd door koepelorganisatie Biologica om de biologische landbouw onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Hij kiept onder het toeziend oog van een groepje kinderen en ouders een mand appels in een soort versnipperaar. De stukken appel die daar uit komen, gaan...