Rondgang voedselindustrie / Schud de hand die je voedt

Stel, u loopt door de supermarkt. En u bent het type dat weet: ik ben wat ik eet. Dan negeert u natuurlijk de diepvriesfrikadellen, de oosterse tweevaksmaaltijden en de felgroen besuikerde donuts. Maar u stopt wel een Blue Band Goede Start-brood in uw mandje. De roomboter laat u liggen, véél te vet. Voor u alleen margarine. Die ‘verlaagt het cholesterol actief’, meldt de verpakking. Bovendien bevat het product ’toegevoegde plantensterolen’, en die dienen vast ergens toe. Voor het avondeten stelt u een eenvoudige doch voedzame maaltijd samen: pandanrijst met kip en broccoli. Vooruit, een potje kant en klare currysaus erbij, gemak dient de mens. Om overdag de hongerklap voor te zijn, slaat u wat appels in, en probeert eens een powerstick, een ‘vers kwarktussendoortje’ dat toegevoegde vitaminen en calcium bevat. Al met al een behoorlijk gezonde boodschappenmand.

Mis! Als we de Amerikaanse journalist Michael Pollan mogen geloven,...