16-08-2008
Door Pieter van Os

Geen Nederlander durft het nog: Nederland bewieroken als ‘tolerant’, ‘open’ en ‘betrouwbaar’. In het buitenland gebeurt het nog wel. De Amerikaanse anarchist en gepensioneerde bibliothecaris Richard Kempton doet het bijvoorbeeld in zijn onlangs gepubliceerde boek Provo. Amsterdam’s Anarchist Revolt, het resultaat van een jarenlange studie naar de Provo-beweging.

Zelf keek ik al jaren uit naar de eind­versie van de tekst. Want toen ik Kempton twintig jaar geleden voor het eerst ontmoette, vertelde hij er al over. Dat was in San Francisco. Kemptons fascinatie voor de Nederlandse provobeweging vond ik destijds opmerkelijk, omdat ik, zestien jaar, in de zonnige ambiance van Californië juist vol was van Amerika, niet van Nederland.

Bovendien was San Francisco de plaats die zelf een minstens even roemrucht jaren zestig verleden had als het ‘magies sentrum’ in Amsterdam. Dat bevestigde Kempton en trots leidde hij me rond in dat ‘andere...