Suiker voor de realiteit: het interview met Diederik Stapel

Carolina Lo Galbo
Diederik Stapel: 'Ik moet suiker aan de realiteit toevoegen, alleen dan krijg ik het naar binnen.' Illustratie: ZenkOne. Foto: Lenny Oosterwijk.
Na zijn ontmaskering als wetenschapsfraudeur verloor Diederik Stapel zijn baan, kreeg hij een taakstraf, geldgebrek, en dacht hij aan zelfmoord. Heeft de gevallen professor nog een toekomst? De pijn die hij heeft veroorzaakt is niet weg. ‘Soms zoeken mensen mij op en dan…’

Amsterdam is bedekt onder een dikke sneeuwlaag. Diederik Stapel beent er met ferme passen doorheen. ‘Tijd uit oog verloren,’ sms’te hij eerder. Het sneeuwt zo hevig dat zijn voetsporen alweer zijn uitgewist als hij een half uur later dan gepland café Luxembourg binnenstapt: een boomlange, forse man met een stoppelbaardje, zijn ogen zoekend achter zijn montuur.

‘Ik ben mijn muts kwijtgeraakt,’ zegt hij terwijl hij zijn lange ledematen achter een tafeltje manoeuvreert. ‘Zo’n muts met van die flappen over je oren.’ Hij kijkt verslagen. ‘Ik zit muurvast. Ik vind geen werk en mijn naam is besmet. Ik ben gestigmatiseerd voor het leven. En nu ook nog dit.’

Het is januari als we elkaar voor het...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie