Pusht de pers de PVV?

Elma Drayer

De macht van de pers in de berichtgeving over de PVV is onderzocht. Met een merkwaardige conclusie.

Zelden zo’n merkwaardig werkje gelezen als Het mediapodium van Wilders, het vorige week verschenen rapport van De Nederlandse Nieuwsmonitor. Dit wetenschappelijk instituut, opgericht in 2005, heeft tot taak de vaderlandse pers te bestuderen. Nobel streven: ‘het transparant maken van het nieuwsproces voor een breed publiek’.

Ditmaal viel de leider van de Partij voor de Vrijheid de eer te beurt. Centrale vraag: hoeveel aandacht kreeg hij sinds 2004 in welke organen? En wie bood hem in verkiezingstijd ‘het grootste podium’?

Interessant, evenzogoed. Eclatante zetelwinst alléén kan deze onderzoeksdrift immers niet verklaren. Bij mijn weten heeft het instituut, om maar wat te noemen, nimmer een heel rapport gewijd aan het succes van Jan Marijnissen. Terwijl deze leider toch ooit het zeteltal van zijn partij nóg spectaculairder wist op te stuwen: van negen in 2003 naar vijfentwintig...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie