De Pioniers Boekenclub

Leesgids voor de toekomst
Shape Created with Sketch.

De Pioniersfabriek en Vrij Nederland lanceren De Pioniers Boekenclub. Om de grote uitdagingen van deze tijd beter te kunnen begrijpen, grijpen we terug op de literatuur. Welke perspectieven, wijsheden en inzichten bieden boeken ons? Hoe biedt fictie ons inspiratie om meer samenhang te ontdekken in deze complexe wereld of om tot (collectieve) positieve maatschappelijke veranderingen te komen?

Drie bijzondere denkers en doeners duiden in onze nieuwe boekenclub de toekomst aan de hand van hun favoriete boek. We hopen hiermee ieders voorstellingsvermogen te prikkelen en je te inspireren voorbij de korte termijn te denken.

In deze driedelige reeks van de online boekenclub ontvangen we Bas Heijne (schrijver en essayist), Eva Rovers (schrijfster en roeptoeter voor klimaatburgerberaad) en Marietje Schaake (tech critica en columniste).

Lees en praat je mee deze winter?

Praktische informatie

Praktische informatie

Wat: 3-delige online boekenclub
Data: dinsdagavond 16 november, 14 december 2021 & dinsdagavond 25 januari 2022
Tijd: 20:00 – 21:30
Locatie: online via Zoom
Direct na je inschrijving ontvang je instructies over hoe je via Zoom kunt meedoen.

Tickets
Ticket voor de online reeks: € 30,- (excl. servicekosten Eventbrite)
Deelname aan 1 avond: € 12,50 (excl. servicekosten Eventbrite)

Opzet en moderator

Opzet en moderator

De avonden starten we steeds met een flitscollege + reflectie door de gast over het boek van hun keuze. Wat maakt het boek zo bijzonder? Wat vertellen de boeken ons over de huidige tijd?
Vervolgens interviewt Jessica van Geel (schrijfster en vaste moderator van de boekenclub) de gasten voor de nodige verheldering en verdieping. We sluiten elke boekclub sessie af met een uitgebreide Q&A met het publiek.

Uitgangspunt is dat we bouwen aan een interessante leesclub waarbij we steeds voorafgaand aan de avonden de boekkeuzes van de gast lezen en online met elkaar doorpraten over de inhoud.

De gasten

Boek keuze: Bel Ami – Guy de Maupassant
Op de boulevard in Parijs vinden we de aan lagerwal geraakte Georges Duroy, oftewel Bel-Ami. Een ontmoeting met zijn oude vriend Charles Forestier bezorgt hem een baan bij de krant La Vie Française. Zijn lef compenseert ruimschoots zijn gebrek aan cultuur, maar hogerop raakt hij vooral door welgestelde vrouwen, die wel of niet getrouwd zijn, te verleiden. Met zijn gladde praatjes en mooie uiterlijk wordt hij een van de rijkste Parijzenaren. Met dit destijds gewaagde boek legde Guy de Maupassant de spelletjes bloot waar de hooggeplaatste Parijzenaren zich aan overgaven, de spelletjes achter de maatschappelijke betrekkingen van de culturele, financiële en politieke elites. Als journalist met soortgelijke versierpraktijken en geldelijke beproevingen als Bel-Ami, wist Maupassant zeer goed waar hij het over had. Maupassant toont aan hoe erotiek en hebzucht elkaar uitstekend aanvullen en de touwtjes van de maatschappelijke poppenkast in handen hebben. Deze roman, handelend in een tijd die lang gepasseerd is, blijft daarmee levend en modern.

Over Bas Heijne
Bas Heijne is schrijver, essayist en columnist voor NRC Handelsblad. Heijne bespreekt in zijn essays vaak het thema identiteit en, daarmee verbonden, wat het betekent om mens te zijn in de maatschappij van nu. Voor zijn nieuwste boek Leugen en waarheid: in gesprek over de grote kwesties van onze tijd (2021) sprak Heijne met denkers en wetenschappers over opvallende maatschappelijke veranderingen die nu plaatsvinden, zoals een toename van complottheorieën en wantrouwen in de wetenschap.

Boek keuze: Waarom zou je volwassen worden? – Susan Neiman
De Amerikaanse filosofe Susan Neiman stelt in haar nieuwe boek de prikkelende vraag: waarom zou je volwassen worden? Volwassen worden wordt vaak geassocieerd met het opgeven van jeugddromen, om ze vervolgens in te wisselen voor een bestaan dat een fletse afspiegeling is van het avontuurlijke, vrije leven dat we onszelf voorstelden toen we jong waren. Aan de hand van het werk van beroemde filosofen als Immanuel Kant, Jean-Jacques Rousseau, David Hume en Simone de Beauvoir laat Neiman zien dat volwassen worden wel degelijk een positieve wending aan ons leven kan geven. Volwassenheid, zo stelt ze, is een ideaal: iets wat misschien nooit helemaal gerealiseerd kan worden, maar wat het tegelijk waard is om nagestreefd te worden

Over Eva Rovers:
Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch.
De laatste jaren schrijft zij hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerpanels of citizens’ assemblies genoemd) en richtte daarom mede Bureau Burgerberaad op.

Vrij Nederland sprak Eva Rovers uitgebreid over klimaatactivisme, lees het interview hier.

Boek keuze: Falend Licht – Ivan Krastev en Stephen Holmes
Ivan Krastev en Stephen Holmes geven in Falend licht een scherpzinnige analyse van onze politieke cultuur. Waarom de val van de Muur niet het einde van die geschiedenis bleek, maar juist de opmaat naar een tijdperk van imitatie van hun vaak antiliberale populistische leiders, door het Westen.

Het idee, de belofte, was dat Oost-Europese landen na de val van de Muur steeds meer op West-Europa zouden gaan lijken. Maar anno 2019 worden we wakker in een wereld waarin het Westen juist steeds meer inspiratie lijkt te putten uit de antiliberale populistische leiders uit de voormalige Sovjet-Unie. Ergens is iets verschrikkelijk misgegaan, dat staat vast. In Falend licht, dat zowel politieke psychologie, geopolitieke analyse als cultuurkritiek is, laten Krastev en Holmes overtuigend zien dat we terug moeten naar 1989 om de wereld van vandaag te begrijpen. In dat jaar werd Oost-Europa min of meer verplicht het westerse liberale model over te nemen. De wrok hierover resulteerde uiteindelijk in het xenofobe populisme van vandaag. Ironisch genoeg lijken de rollen nu omgedraaid. Het einde van de geschiedenis bleek het begin van het tijdperk van imitatie.

Over Marietje Schaake:
Marietje Schaake is internet- en privacy expert en techcritica. Tot 2019 was ze lid van het Europees Parlement namens D66. Schaake is docent en directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center aan Stanford University. Daarnaast schrijft ze columns voor, onder andere, NRC en de Financial Times.