Partij aan scherven

Thijs Broer& Jaco Alberts
Foto: Roel Rozenburg
Een dag nadat Jolande Sap aftrad als fractievoorzitter van GroenLinks is ook het partijbestuur afgetreden. Een reconstructie: waar ging het mis met GroenLinks?

Innig gearmd en met stralende gezichten wandelen Femke Halsema en Jolande Sap door de sneeuw rond het Binnenhof.

Ze zijn op weg naar de persconferentie in perscentrum Nieuws­poort waar Halsema haar opvolgster als politiek leider van GroenLinks zal presenteren. De foto van de twee jonge vrouwen haalt de voorpagina’s van de dagbladen: het perfecte beeld van een soepele machtsoverdracht. Het is half december 2010, GroenLinks staat op dertien zetels in de peilingen. In haar eerste speech als politiek leider zegt Jolande Sap, vervuld van trots, dat de partij onder haar leiding op weg gaat naar twintig zetels in de Kamer.

Anderhalf jaar later zijn er nog maar vier zetels over – even dreigden het er zelfs drie te worden – en gaan binnen GroenLinks stemmen op om de partij op te heffen (zie kader). Waar ging het mis? Vrij...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie