Interview / Arjan Visser interviewt Arjan Visser

Op het Amsterdamse Victorie­plein, in het huis waar Annie Romein-Verschoor ooit haar meesterwerk Omzien in verwondering schreef, woont –

‘Wacht.’

Mag ik even mijn introductie afmaken?

‘Ik heb liever niet dat je…’

Te veel privégegevens vermeld? Ik denk dat zo’n detail u juist iets intellectueels kan meegeven. Zo, die Visser! Annie Romein! Zelfs de lezers die geen idee hebben wie zij is, zullen denken: kennelijk woont deze meneer in het huis van een beroemdheid – zal-ie zelf ook wel iets te melden hebben. Moet ik dan schrijven dat u een mavo-klant uit Brabant bent?

‘Nee, maar…’

Goed, in dat huis dus, in de schaduw van de Wolkenkrabber, woont de man die al sinds 1998 voor het dagblad Trouw de interviewreeks De Tien Geboden verzorgt. Aan de hand van de decaloog heeft Visser ook tientallen schrijvers geïnterviewd. Van Harry Mulisch tot Franca Treur, van Hella Haasse tot Arnon Grunberg. Hoogste tijd om de...