‘Ik zou met het rapport van de commissie-Blok niet thuis durven aankomen. De integratie is helemaal niet geslaagd. De integratie is mislukt. Gelukkig ben ik op tijd uit de commissie gestapt en hoef ik het rapport niet te verdedigen. Ik wens mijn collega’s, onder wie mijn SP-vervangster Fenna Vergeer, veel succes met die onmogelijke opdracht.’

VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali is diep teleurgesteld en gewoon boos over het werk van de commissie, schrijft Het Parool. De commissie heeft de problemen rond integratie ontweken. Deelt u haar kritiek?

‘De commissie ondergraaft haar geloofwaardigheid door tegen de bevolking te zeggen dat de integratie geslaagd is. Als dat bij al zo is, komt het door individuele inspanningen en niet door beleid.’

Uw partijleider Jan Marijnissen heeft het parlementaire onderzoek van de commissie op gang gebracht, schrijft NRC Handelsblad. Hij is grotendeels tevreden over de conclusies. Ze tonen aan dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is.

‘Prima....