Rondgang / Dromen van kinderboekenschrijvers

Joke van Leeuwen

‘Schrijver worden leek me een probleem’

‘Als kind al maakte ik avonturenverhalen, en op mijn dertiende schreef ik sombere gedichten. Ik ben blij dat ik later de humor als tegenwicht heb gevonden. Schrijver wórden leek me wel een tijdje een probleem. Een volwassene had me namelijk verteld dat je niet “zomaar” schrijver kunt worden. Ik dacht: blijkbaar zijn er mensen die aanwijzen wie wat mag worden. Ik overschrijd grenzen in genres en leeftijden. Met dat pedagogische gedoe van: begrijpen de kinderen het wel, heb ik niet zo veel. Ook volwassenen snappen soms dingen niet. Ik heb een gedicht over een psychotische jongen met “vreemd volk” in zijn hoofd, en toen stond in de recensie dat het over asielzoekers ging. Volwassenen blijven trouw aan mijn werk. Ik stond laatst ergens in de rij, en achter de kassa zat een meid van een jaar of dertig die riep: “Jij hebt Iep! geschreven. Jou laat ik er in!”’...