05-01-2008
Door Pieter van Os

Museumdirecteur Kees van Twist vliegt volgende maand naar New York om daar vier jaar lang de Nederlandse cultuur te promoten. ‘Je moet die Amerikanen eraan herinneren dat wij de bakermat zijn van hun republiek.’

Ik zal niet met mijn fietsje langs theaters gaan met een doos met voorstellingen, of langs musea met een bak vol tentoonstellingen. In het bureau dat ik ga leiden, zitten al geweldige, deskundige mensen, die dat veel beter kunnen dan ik. Iemand als Robert Kloos, die alles weet op het gebied van design en vormgeving. En Cees de Bever, kenner van de performing arts. Het ergste wat hen kan overkomen, is dat ik hun werk ga doen. Ik moet ze enthousiasmeren en ze niet opzadelen met zorgen over geld.

De officiële titel die ik daarvoor krijg, is ‘arca’. Dat klinkt als een grote vis, maar staat voor ‘ambassaderaad culturele aangelegenheden’. Dat is net even iets anders dan een cultureel attaché. Het betekent dat ik de stip aan de horizon...