Het schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter wordt snel door emoties overmand als het om Israël gaat. Vredesdemonstranten? De actiegroep Een Ander Joods Geluid? Daar waarschuwen ze fel tegen. Een gesprek over ‘het duivelse’ van de situatie in dat land.

‘Hoe je het wendt of keert,’ zegt Leon de Winter, ‘je komt altijd weer uit bij de Tweede Wereldoorlog. Het beeld van de geschiedenis dat ik voor me zie is dat van een groot monster met ontelbare tentakels. De joden die nog in leven zijn, hebben het geluk gehad dat ze bij toeval door de tentakels van dat monster heen zijn geglipt. Het monster lette even niet op, dus bestaan ze nog. Het was de bedoeling dat ze er niet meer waren geweest. Dat is mijn uitgangspunt.’
‘In de jaren dertig had mijn familie naar Amerika gekund,’ verduidelijkt zijn echtgenote Jessica Durlacher. ‘Ze zijn niet gegaan omdat mijn overgrootmoeder ziek was. Als ze wel waren vertrokken, had mijn familie misschien nog geleefd. Wij willen die fout niet...