Schaduwmacht | Vrij Nederland februari 2018

Hoe de boze twitteraar het debat bepaalt

Thijs Broer& Chris Ostendorf
Illustraties: Paul Faassen
De polarisatie van de sociale media dringt steeds vaker door in het politieke debat. Maar wie zijn die boze twitteraars eigenlijk, aan de rechter- en de linkerkant van het spectrum? Hoe verhouden zij zich tot de traditionele media? En hoe groot is hun invloed op de politiek? De Utrecht Data School zocht het uit, in opdracht van Vrij Nederland en Nieuwsuur.
SCHADUWMACHT
In een serie reportages onderzoeken Vrij Nederland en Nieuwsuur de werking van de democratie. Dit is de derde aflevering. Eerder schreven we over de Haagse banencarrousel en de macht van de Haagse lobbyclubs.

Wie zich regelmatig op Twitter beweegt (en niet alleen met de Efteling of vriendelijke boswachters bezig is), denkt al snel dat Nederland wordt bevolkt door louter boze burgers. Of het nu gaat over immigratie, Zwarte Piet, identiteit of genderneutrale toiletten: de oordelen van rechtse en linkse twitteraars tuimelen over elkaar heen, in gierende hyperbolen. En steeds vaker dringen de gepolariseerde...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials