Hoe Airbnb ons nu vooral uit elkaar drijft

Clara van de Wiel
Een Airbnb-protest in New Orleans | Foto: William Widmer / The New York Times / HH

Het zou de volken verbroederen, reizigers samenbrengen met bewoners, locals met toeristen, in een liefdevolle omhelzing met alleen maar winnaars. Maar op dit moment drijft Airbnb vooral mensen uit elkaar.

Kijk naar de reacties op het nieuws dat Berlijn het aantal Airbnb-woningen flink terugdringt en de regels voor het verhuren van woningen drastisch aangescherpt. Vreselijk, reageert de een. Ben ik net mijn fijne adresje kwijt! En waar bemoeit die Berlijnse overheid zich eigenlijk mee? Geweldig, roept de ander. Precies de maatregel die we in Amsterdam ook zouden moeten nemen.

En dat is dan alleen nog in Nederland. Kun je nagaan hoe het de komende tijd in Berlijn gaat worden. De stad heeft 30 mensen aangesteld om de nieuwe regels te gaan handhaven, maar met flyers roept de lokale afdeling van de SPD bewoners op om anoniem illegaal verhuurde woningen in de buurt te melden. Dat wordt gezellig, inderdaad.

Of kijk naar New Orleans. Daar hingen bewoners tijdens het Jazz and...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials