Interview Wouter Bos

Dit antwoordt Wouter Bos op de vraag hoe het met hem is, na de verkiezingsnederlaag van 22 november 2006 en het vervlogen perspectief op het premierschap: ‘Het was mijn hoogst eigen annus horribilis. Ik heb gefaald. Toch is mijn wereld niet ingestort. Als geen ander was ik erop voorbereid dat dit kon gebeuren. Ik heb altijd op een licht onthechte manier in de politiek gestaan. Ik kom uit een andere wereld, uit een andere baan, en weet dat ik niet noodzakelijkerwijze mijn hele leven politicus hoef te zijn. Dat maakt het gemakkelijker te relativeren. En ik heb, meteen na de nederlaag, met de formatie van het kabinet de kans gekregen te laten zien dat de PvdA het verschil maakt. Dat helpt wel. Wat ook helpt, is dat ik nu deel uitmaak van een ploeg van twaalf PvdA’ers in het kabinet, nadat in de verkiezingstijd, terecht of ten onrechte, veel over de leegte en eenzaamheid rond mij is geschreven.’

Het verhaal over de neergang van de Partij van de Arbeid is dat...